אפשר עדיין להציל את כדור הארץ - החל מהארוחה הבאה!

עומר גינצבורג

מוכנים לאתגר? הצטרפו לאלפי משתתפים לחוויה טבעונית של 22 יום וקבלו מתכונים משגעים, הדרכה אישית וליווי של תזונאיות קליניות!‎

Etgar22.2020.AprilA 0e9b26cadf 2020-04-10
page 1

 דף: יש לי בעיה רפואית / תזונתית

מחלת מעי דלקתית: קרוהן או קוליטיס
לצערנו האתגר לא מותאם לחולי קרוהן/קוליטיס מאחר שאנשים החולים במחלות אילו זקוקים לליווי אישי של דיאטנית קלינית בעת המעבר לטבעונות. טבעונות אמנם יכולה בהחלט להתאים למרבית החולים במחלות אילו (ובמקרים מסויימים אף לסייע להארכת הרמיסיה) אך לרוב יש לבצע את המעבר בהדרגה ובזהירות.

התוכנית של אתגר 22 אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית שמתמחה בתחום. אפשר להיעזר בקבוצה ובתוכנית לרעיונות למתכונים וטיפים הקשורים לאורח החיים הטבעוני אך לעשות זאת בתשומת לב לסימפטומים של מערכת העיכול שלך. למשל, אם למשל קטניות כמו שעועית וחומוס עושות לך בלאגן בבטן, אז עדיף לא לאכול אותן לפני יעוץ פרטני עם אשת מקצוע. בכל מקרה אנו ממליצים במקביל ליצור קשר עם דיאטנית המתמחה בגסטרו וטבעונות ולקבל הדרכה אישית. ישנן כמה ברשימה הבאה: https://etgar22.co.il/dietitian/list/

על מנת שנוכל לאשר את ההשתתפות שלך בקבוצה אנו צריכים לקבל אישורך על הטקסט הבא:
אני
מאשר/ת שהבנתי שמעבר לטבעונות במסגרת תוכנית אתגר 22 של עמותת אנימלס, אינה יכולה להחליף יעוץ אישי על ידי תזונאית המתמחה בטבעונות ומחלות גסטרו. אני גם מבינ/ה שלמרבית האנשים שיש להם בעיות במערכת העיכול מסוג קרוהן או קוליטיס, מומלץ לבצע את המעבר לטבעונות בהדרגה ובליווי של איש מקצוע. אני מבינ/ה שתוכנית האתגר יכולה לסייע גם במעבר הדרגתי לתזונה מהצומח מבחינת רעיונות למתכונים וטיפים שונים הקשורים לבישול ולאורח חיים, אך היא אינה תוכנית שזו מטרתה הראשית.
דף: עברת ניתוח בריאטרי
▶ חזרה

עד שנה
לצערנו אתגר 22 לא מותאם לאנשים שעברו לאחרונה ניתוח בריאטרי מאחר שאנשים אילו זקוקים לליווי אישי של דיאטנית קלינית המתמחה בבריאטריה בעת המעבר לטבעונות. כיוון שלרוב יש לבצע את המעבר בהדרגה ובזהירות בכדי למנוע חסימת מעי או חוסרים תזונתיים כלשהם.

התוכנית של אתגר 22 אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית שמתמחה בתחום. אפשר להיעזר בקבוצה ובתוכנית לרעיונות למתכונים וטיפים הקשורים לאורח החיים הטבעוני אך לעשות זאת בתשומת לב לסימפטומים של מערכת העיכול שלך. למשל, אם למשל קטניות כמו שעועית וחומוס עושות לך בלאגן בבטן, אז עדיף לא לאכול אותן לפני יעוץ פרטני עם אשת מקצוע. בכל מקרה אנו ממליצים במקביל ליצור קשר עם דיאטנית המתמחה בגסטרו וטבעונות ולקבל הדרכה אישית. ישנן כמה ברשימה הבאה: https://etgar22.co.il/dietitians/

על מנת שנוכל לאשר את ההשתתפות שלך בקבוצה אנו צריכים לקבל אישורך על הטקסט הבא:
אני
מאשר/ת שהבנתי שמעבר לטבעונות במסגרת תוכנית אתגר 22 של עמותת אנימלס, אינה יכולה להחליף יעוץ אישי על ידי תזונאית המתמחה בטבעונות ומחלות גסטרו. אני גם מבינ/ה שלמרבית האנשים שעברו ניתוחים בריאטריים לאחרונה, מומלץ לבצע את המעבר לטבעונות בהדרגה ובליווי של איש מקצוע. אני מבינ/ה שתוכנית האתגר יכולה לסייע גם במעבר הדרגתי לתזונה מהצומח מבחינת רעיונות למתכונים וטיפים שונים הקשורים לבישול ולאורח חיים, אך היא אינה תוכנית שזו מטרתה הראשית.
מעל שנה (עם סיבוכים מיוחדים)
לצערנו אתגר 22 אתגר 22 לא מותאם לאנשים בעלי היסטוריה של סיבוכי מעי מאחר שאנשים אילו זקוקים לליווי אישי של דיאטנית קלינית המתמחה בבריאטריה בעת המעבר לטבעונות. כיוון שלרוב יש לבצע את המעבר בהדרגה ובזהירות בכדי למנוע חסימת מעי או חוסרים תזונתיים כלשהם.

התוכנית של אתגר 22 אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית שמתמחה בתחום. אפשר להיעזר בקבוצה ובתוכנית לרעיונות למתכונים וטיפים הקשורים לאורח החיים הטבעוני אך לעשות זאת בתשומת לב לסימפטומים של מערכת העיכול שלך. למשל, אם למשל קטניות כמו שעועית וחומוס עושות לך בלאגן בבטן, אז עדיף לא לאכול אותן לפני יעוץ פרטני עם אשת מקצוע. בכל מקרה אנו ממליצים במקביל ליצור קשר עם דיאטנית המתמחה בגסטרו וטבעונות ולקבל הדרכה אישית. ישנן כמה ברשימה הבאה: https://etgar22.co.il/dietitians/

על מנת שנוכל לאשר את ההשתתפות שלך בקבוצה אנו צריכים לקבל אישורך על הטקסט הבא:
אני
מאשר/ת שהבנתי שמעבר לטבעונות במסגרת תוכנית אתגר 22 של עמותת אנימלס, אינה יכולה להחליף יעוץ אישי על ידי תזונאית המתמחה בטבעונות ומחלות גסטרו. אני גם מבינ/ה שלמרבית האנשים שמצויים בסיכון לסיבוכי מעי, מומלץ לבצע את המעבר לטבעונות בהדרגה ובליווי של איש מקצוע. אני מבינ/ה שתוכנית האתגר יכולה לסייע גם במעבר הדרגתי לתזונה מהצומח מבחינת רעיונות למתכונים וטיפים שונים הקשורים לבישול ולאורח חיים, אך היא אינה תוכנית שזו מטרתה הראשית.
מעל שנה (ללא סיבוכים מיוחדים)
בדרך כלל לא אמורה להיות בעיה לעבור לטבעונות אם עברת ניתוח בריאטרי בעבר. מומלץ ליתר בטחון להיעזר בדיאטנית המתמחה בטבעונות ובריאטריה במקביל למעבר שלך לטבעונות. יש כמה כאלו ברשימת הדיאטניות הבאה.

מעי רגיז נפיחות או רגישות אחרת מבחינת העיכול שלך
טבעונות יכולה פעמים רבות לסייע במקרה של אי נוחות במערכת העיכול, עם זאת, שינוי חד של התזונה שלך עלול לעיתים דווקא להרע עם הסיפטומים. בדרך כלל למי שיש בעיות במערכת העיכול מומלץ לעבור לטבעונות בהדרגה ובליווי של אשת מקצוע המתמחה בטבעונות ובבעיות עיכול. ישנן כמה ברשימה הבאה: https://etgar22.co.il/dietitians/

התוכנית של אתגר 22 אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית שמתמחה בתחום. אפשר להיעזר בקבוצה ובתוכנית לרעיונות למתכונים וטיפים הקשורים לאורח החיים הטבעוני אך לעשות זאת בתשומת לב לסימפטומים של מערכת העיכול שלך. למשל, אם למשל קטניות כמו שעועית וחומוס עושות לך בלאגן בבטן, אז עדיף לא לאכול אותן לפני יעוץ פרטני עם אשת מקצוע. אפשר גם להיעזר בטיפים לשיפור העיכול ומניעת נפיחות המופיעים בעמוד הבא: https://www.beans.co.il/tips/
עמוד הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה או בולימיה (בהווה או בעבר)
הפרעת אכילה - 1
לצערנו אנורקסיה או בולומיה הן בעיות רפואית שאין לנו יכולת לקחת עליהן אחריות במסגרת אתגר 22. הפרעת אכילה בהווה, אך גם בעבר, הינה מצב שדורש ליווי צמוד של אנשי מקצוע בעת שינוי תזונתי. במידה שהמעבר לטבעונות יעשה תחת ליווי ופיקוח של אנשי מקצוע שילוו אותך במהלך האתגר, נוכל אולי לאפשר את הצטרפותך לקבוצה, אך לשם כך צריך שהמטפל/ת הראשי/ת שלך יחתום על טופס בנושא.

חשוב לנו להדגיש שהסיבה לכך שאנחנו לא לוקחות אחריות על מצבך דרך האתגר היא מתוך רצון לשמור על בריאותך. מעבר לטבעונות במצב של הפרעת אכילה הוא אפשרי אך מצריך עזרה, הסכמה וליווי צמוד בתהליך של אנשי מקצוע שמכירים לעומק את המצב הספציפי שלך (תזונאי/ת, פסיכיאטר/ית, או רופא מטפל אחר) . לחצו כאן לטופס דוגמא לאישור איש מקצוע. את הטופס יש לשלוח אלינו למייל info@etgar22.co.il.
הפרעת אכילה - 2
לצערנו האתגר לא מותאם לבעלי הפרעות אכילה מאחר שאנשים אילו זקוקים לליווי אישי של דיאטנית קלינית בעת המעבר לטבעונות ולרוב מומלץ שיבצעו את המעבר בהדרגה. התוכנית של אתגר 22 אמנם מלווה על ידי דיאטניות, אך אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית. אפשר להיעזר בקבוצה ובתוכנית לרעיונות למתכונים וטיפים הקשורים לאורח החיים הטבעוני אך לעשות זאת בתשומת לב ובמקביל לקבוע פגישה אצל דיאטנית המתמחה בהפרעות אכילה. על מנת שנוכל לאשר את ההשתתפות שלך בקבוצה אנו צריכים לקבל אישורך על הטקסט הבא:

אני
מאשר/ת שהבנתי שמעבר לטבעונות במסגרת תוכנית אתגר 22 של עמותת אנימלס, אינו יכול להחליף יעוץ אישי על ידי תזונאית המתמחה בהפרעות אכילה. אני גם מבינ/ה שלמרבית האנשים שיש להם הפרעות אכילה, מומלץ לבצע את המעבר לטבעונות בהדרגה ובליווי של איש מקצוע. אני מבינ/ה שתוכנית האתגר יכולה לסייע גם במעבר הדרגתי לתזונה מהצומח מבחינת רעיונות למתכונים וטיפים שונים הקשורים לבישול ולאורח חיים, אך היא אינה תוכנית שזו מטרתה הראשית.
הפרעת אכילה מסוג אחר
לצערנו האתגר לא מותאם לבעלי הפרעות אכילה מאחר שאנשים אילו זקוקים לליווי אישי של דיאטנית קלינית בעת המעבר לטבעונות ולרוב מומלץ שיבצעו את המעבר בהדרגה. התוכנית של אתגר 22 אמנם מלווה על ידי דיאטניות, אך אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית. אפשר להיעזר בקבוצה ובתוכנית לרעיונות למתכונים וטיפים הקשורים לאורח החיים הטבעוני אך לעשות זאת בתשומת לב ובמקביל לקבוע פגישה אצל דיאטנית המתמחה בהפרעות אכילה.

על מנת שנוכל לאשר את ההשתתפות שלך בקבוצה אנו צריכים לקבל אישורך על הטקסט הבא:
אני
מאשר/ת שהבנתי שמעבר לטבעונות במסגרת תוכנית אתגר 22 של עמותת אנימלס, אינו יכול להחליף יעוץ אישי על ידי תזונאית המתמחה בהפרעות אכילה. אני גם מבינ/ה שלמרבית האנשים שיש להם הפרעות אכילה, מומלץ לבצע את המעבר לטבעונות בהדרגה ובליווי של איש מקצוע. אני מבינ/ה שתוכנית האתגר יכולה לסייע גם במעבר הדרגתי לתזונה מהצומח מבחינת רעיונות למתכונים וטיפים שונים הקשורים לבישול ולאורח חיים, אך היא אינה תוכנית שזו מטרתה הראשית.
בעיית בריאות אחרת שיכולה להשפיע על התזונה (כגון סרטן, סוכרת, שומנים גבוהים בדם וכו')
טבעונות יכולה להיות בריאה בכל המצבים הבריאותיים כמעט, ובחלק מהמקרים היא אף עשוייה להוות יתרון. עם זאת, אם יש לך בעיה בריאותית שמשפיעה על התזונה שלך, חשוב שאת המעבר לטבעונות תלווה דיאטנית המתמחה בטבעונות, ורצוי שתתמחה גם במצב הבריאותי הספציפי שלך. מומלץ להיעזר ברשימת הדיאטניות המתמחות בטבעונות: https://etgar22.co.il/dietitians/

תוכנית אתגר 22 אמנם מלווה על ידי דיאטניות, אך היא אינה יכולה להוות תחליף ליעוץ אישי אצל דיאטנית שמתמחה בטבעונות.
דף נוער
תכף מסיימים
ההרשמה לאתגר 22 לנוער היא לגילאי 14 ומעלה ומחייבת אישור הורים
אתגר 22 פתוח לגילאי 14 ומעלה. אם גילך פחות מ-14 ואת/ה רוצה לעבור לטבעונות, כדאי שתגיע ליעוץ אישי אצל דיאטנית המתמחה בצמחונות וטבעונות, אפשר למצוא דיאטניות כאלו כאן: https://etgar22.co.il/dietitians
להמשיך לאתגר
תנאי השימוש

תנאי השימוש של אתגר 22

הצהרה: ידוע לי, שההשתתפות בקבוצה, לרבות הטיפים, ההסברים והתשובות שמתפרסמים בה, לא מחליפה יעוץ מקצועי (תזונתי, רפואי או אחר), ושהאחריות לאכול באופן מאוזן ובריא, הינה בלעדית על המשתתפ/ת.

עמותת אנימלס וצוות אתגר 22 לא יהיו אחראיים על כל בעיה בריאותית או אחרת, שעלולה לקרות עקב תזונה או התנהלות שלי במסגרת ההשתתפות באתגר.

כמו כן, ידוע לי שההסברים הרפואיים והתזונתיים באתגר, הם כלליים ולא יכולים לקחת בחשבון מאפיינים ודרישות בריאותיים של כל אחד מהמשתתפים.

האתגר לבדו לא יכול להוות מסגרת בלעדית לאנשים בעלי מחלות או דרישות בריאותיות/תזונתיות/נפשיות ייחודיות, כגון הפרעות אכילה, מחלות במערכת העיכול, ניתוח בריאטרי והריון. במקרים אילו, מומלץ לפעול בליווי אישי של איש מקצוע מתאים במקום או במקביל להשתתפות באתגר.

פרטיך האישיים, לרבות מספר הטלפון, ישמשו להכנסתך לרשימת התפוצה שלנו (לקבלת עידכונים במייל ובסמס). ניתן להסיר את עצמך מרשימת התפוצה בכל עת.

מחקר שפורסם ב-2018 בכתב העת Science קבע כי הדרך האפקטיבית ביותר בה כל אחד מאתנו יכול לצמצם את הפגיעה שלו בסביבה היא לעבור לתזונה טבעונית.
עכשיו זה הזמן לנסות - המפתח לעצירת המשבר הסביבתי מתחיל בארוחה הבאה!

הרבה מאיתנו חוששים ממשבר האקלים, לכולנו עצוב לראות את היערות באמזונס ובשאר העולם נשרפים ונכרתים - אבל איך זה קשור לבחירות היומיומיות שלנו? מדענים וארגוני סביבה רבים טוענים שהדרך האפקטיבית ביותר בה כל אחד ואחת מאתנו יכול לתרום לעצירת המשבר הסביבתי - היא לעבור לתזונה טבעונית.

ייצור קילוגרם אחד של בשר פולט פי 125 יותר גזי חממה מגידול של עדשים, ופי 25 יותר מטופו!

ק"ג פחמן דו חמצני ל100 גר' מוצר:

ייצור קילוגרם אחד של בשר פולט פי 125 יותר גזי חממה מגידול של עדשים, ופי 25 יותר מטופו!

טבעונות היא צעד הכרחי לעצירת שינויי האקלים

משבר האקלים מאיים להפוך את החיים על פני כדור הארץ לבלתי אפשריים תוך עשורים ספורים. מחקרים מראים כי אם לא נשנה את התזונה שלנו כבר עכשיו, הפליטות מייצור המזון שאנו צורכים יביאו לבדן להתחממות שמסוכנת לכולנו. לפי דו"חות האו"ם, רוב הפליטות מייצור המזון שלנו מגיעות מן הגזים שפולטים בעלי החיים בתעשיות הבשר, החלב והביצים, ומזון מן החי אחראי להתחממות העולמית יותר מכל כלי התחבורה גם יחד!

טבעונות היא המפתח להצלת יערות הגשם

יערות הגשם, שמספקים שליש מהחמצן שאנחנו נושמים, ומעניקים מקום מחיה בלעדי למחצית ממיני בעלי החיים בעולם, נכרתים ונשרפים בהמוניהם.
בעשורים האחרונים, תעשיות המזון מן החי הן הגורם המוביל להרס היערות בדרום אמריקה- האזור ממנו מיובא רוב בשר הבקר שנצרך בישראל- כולל באמזונס.

מעל

80 אחוז

מהשטחים שנכרתו או נשרפו באמזונס משמשים את תעשיות המזון מן החי

כדי למנוע סכנת רעב והתייבשות - חייבים לעבור לתזונה מהצומח

שטחי חקלאות

יצור מזון מהחי הוא בזבזני מאד: הוא משתמש בשמונים אחוז משטחי החקלאות על פני כדור הארץ, בזמן שהוא מספק רק שליש מכלל החלבון שאנחנו צורכים!
לשם ההמחשה, אם כל האנושות תעבור לתזונה מהצומח, השטח שיתפנה יהיה בגודל של ארצות הברית, סין, אירופה ואוסטרליה יחד!

לייצור מאה גרם בקר נדרשים שטח הגדול פי 48 מהשטח הדרוש לייצור כמות מקבילה של עדשים, ופי 75 מהשטח הדרוש לייצור טופו

מ"ר לגידול 100 גרם מוצר:

לייצור מאה גרם בקר נדרשים שטח הגדול פי 48 מהשטח הדרוש לייצור כמות מקבילה של עדשים, ופי 75 מהשטח הדרוש לייצור טופו

לייצור ליטר חלב נדרש פי 13 יותר שטח מלייצור כמות מקבילה של חלב סויה.

לייצור ליטר חלב נדרש פי 13 יותר מלייצור כמות מקבילה של חלב סויה.

מזון

עם המזון שמיוצר עבור גידול פרות, תרנגלות, כבשים וחזירים אפשר היה להאכיל מדי שנה שלושה וחצי מיליארד בני אדם.

מי שתייה

מזון מהחי מבזבז גם מי שתייה, שנדרשים כדי לגדל את בעלי החיים והמזון שהם אוכלים. מחקרים מצאו ששליש ממי השתייה בעולם משמשים לייצור מזון מהחי!

סכנת התייבשות מאיימת על שלומם של חצי מיליארד בני אדם ברחבי העולם, ומדענים מארגון המים הבינלאומי טוענים כי רק מעבר לתזונה מבוססת-צומח עשוי למנוע מצב בו תוך עשורים ספורים פשוט לא יהיה די מזון ושתייה לאוכלוסיית העולם.

ייצור בורגר אחד מבשר מבזבז פי 16 מכמות המים הנדרשת לייצור בורגר מסויה.

ליטר מים לייצור בורגר אחד:

ייצור בורגר אחד מבשר מבזבז פי 16 מכמות המים הנדרשת לייצור בורגר מסויה.

מחצית מפסולת הפלסטיק הנמצאת בים מדי שנה מקורה ברשתות של תעשיית הדיג, יותר מכל כלי הפלסטיק יחד.

מחצית מפסולת הפלסטיק הנמצאת בים מדי שנה מקורה ברשתות של תעשיית הדיג

מצילים את האוקיינוסים: משאירים את הדגים בים

מודאגים ממצב הימים והאוקיינוסים שלנו? בצדק. חצי מכלל בעלי החיים בים נעלמו בעשורים האחרונים, חוקרים מעריכים כי תוך פחות משלושים שנה לא יישארו יותר כלל דגים בים, ושדיג הוא אחת הסיבות המרכזיות לכך: על כל קילו דגים שאנשים צורכים, יש עוד 5 קילו של יצורים ימיים כמו לוויתנים, צבי ים ודגים שנלכדו על-הדרך ברשתות ובחכות, שמוגדרים כ"שלל לוואי"- מבלי שאיש אפילו התכוון לאכול את בשרם.

עיריות רבות אסרו על הכנסת כלים חד-פעמיים לחופים - אבל הדרך המרכזית להימנע מפגיעה בבעלי החיים בים היא לא לצרוך דגים.

מוציאים את בעלי החיים מהצלחת - ומשאירים מקום לחיות הבר

גם בים וגם ביבשה, ככל שאנחנו מגדלים יותר בעלי חיים למזון - אנחנו הולכים ומכחידים את חיות הבר, שמקומות המחיה שלהם מושמדים באופן שיטתי עבור תעשיות המזון מהחי. מחקרים מצאו כי אם כל האוכלוסיה האנושית תעבור לתזונה מהצומח- ניתן יהיה להציל שליש מכלל המינים שצפויים להיכחד בעשורים הקרובים.

ומה עוד אפשר לעשות כדי לצמצם את הפגיעה הסביבתית שלנו?

  • לצמצם בכמות הטיסות לחו"ל, אפילו טיסה אחת פחות יכולה לעשות הבדל.
  • להשתדל לקנות בעיקר מזון מקומי, שלא היה צריך להטיס בשבילנו.
  • להעדיף מזון שלא מגיע באריזות, ולהחזיק בתיק קופסת אוכל, סכו"ם וכוס רב-פעמית, כדי להמנע משימוש בחד-פעמי.
  • לחסוך בחשמל איפה שאפשר: לייבש בגדים בשמש במקום במייבש, לנסות להתכסות בשמיכה לפני שמדליקים מזגן.
  • לנהוג פחות: עדיף כמה שיותר לחלוק נסיעות ברכב עם אחרים, לרכב באופניים או להשתמש בתחבורה ציבורית.
  • להפיץ את העמוד הזה הלאה!

לכל אחד מאיתנו יש השפעה

וביחד נצליח לעשות שינוי!