שש עובדות על תזונה וסרטן

הידעת? טבעונות יכולה להגן עלייך מסרטן המעי הגס!

  1. בשר מעובד – מסרטן ודאי:
    ארגון הבריאות העולמי סיווג לראשונה באוקטובר 2015 בשר מעובד לסוגיו כמסרטן ודאי (בדומה לסיגריות ואסבסט) ובשר אדום סווג ככנראה מסרטן (בדומה לחומרי הדברה ועשן שנפלט ממנועי דיזל). בשר מעובד זה כל סוג של בשר שעבר המלחה, עישון, תסיסה ותהליכים נוספים, כלומר נקניקים, נקניקיות ופסטרמה. הסיווג הזה התבסס על מעל ל-800 מחקרים בתחום, ומומחים העריכו שכל 50 גרם בשר מעובד ליום מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס בכ-18%.
  2. חומרים מסרטנים בעוף:
    עוף מכיל מספר חומרים שעלולים לעודד תהליכים סרטניים. ראשית, חלבון מהחי שנחרך בטמפרטורה גבוהה, כגון ב"על האש", בגריל או גם בטיגון חזה עוף במחבת, הופך לחומר מסרטן מסוכן למדי (זה גם אחד החומרים המסרטנים בסיגריות). מהבחינה הזאת, דווקא חזה עוף שמורידים ממנו את העור הוא יותר מסוכן בהשוואה לחזה עוף עם עור (אך לשומן הרווי שבעור יש נזקים משלו). כמו כן, עוף נוטה להזדהם במספר חומרים מסרטנים, כגון קדמיום ודיוקסינים. דרושים מחקרים נוספים על מנת לבסס קשר בין צריכה גבוהה של עוף לתחלואה בסרטן, אך מה שבטוח, להבדיל ממזונות צמחיים, הוא ממש לא יגן עלינו מפני המחלה.
  3. חלב עלול לגרום לסרטן הערמונית:
    חלב נמצא קשור בעליה בסיכון לסרטן הערמונית ובתמותה מהמחלה (הסרטן השלישי בשכיחותו בישראל). במחקר שנערך בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד על עשרות אלפי רופאים, נמצא כי צריכת חלב קשורה באופן מובהק הן לסרטן ערמונית מסוג קטלני (בייחוד חלב מלא) והן לסוגים הפחות קטלניים (בעיקר חלב דל שומן). החוקרים משערים שהסיבות הן כמויות מוגזמות של סידן בתזונה, פקטורי גדילה דמויי אינסולין (IGF-1), חומצה פיטנית ופוספטים – כולם חומרים הקשורים בעליה בסיכון לסרטן הערמונית.
  4. סיבים נגד סרטן:
    מה יכול להגן עלינו מפני סרטן? בראש ובראשונה צריכת סיבים תזונתיים. במחקר שנערך על יותר מחצי מליון נשים וגברים ברחבי אירופה, נמצא כי צריכת סיבים גבוהה של סיבים (האופיינית לתזונה טבעונית בריאה) מורידה את הסיכון לתמותה מסרטן.
  5. נוגדי חמצון – החיסון הטבעי מפני סרטן:
    עוד חומרים אנטי-סרטניים שיש במזון מהצומח הם נוגדי חמצון, המצויים בכמויות הרבה יותר גדולות במזון מהצומח בהשוואה למזון מהחי. נוגדי החמצון מסוגלים להאט ולמנוע תהליכים סרטניים המתרחשים בגופנו. במזון מהצומח הכמות הממוצעת של החומרים הללו היתה גדולה פי 100 מזו שבמזון מהחי, לפי הערכה שנעשתה באלפי מזונות מהצומח ומהחי.
  6. סויה נלחמת בסרטן השד:
    בנייר העמדה של משרד הבריאות בנושא סויה שיצא במאי 2017 נכתב: "צריכת סויה עשויה לסייע במניעת סרטן השד וקשורה בהפחתת הסיכון לתמותה ולהישנות הגידול בקרב חולות ושורדות המחלה. צריכת מוצרי סויה מסורתיים דוגמת טופו עשויה להוריד את הסיכון לסרטן השד, הפרוסטטה והרחם". אפשר לקרוא עוד על סויה בפוסט נפרד המוקדש לקטניה הנפלאה הזו באלבום זה.

רוצים לנסות טבעונות בחינם?

לינקים מומלצים – טבעונות מקטינה את הסיכון לסרטן

קראו עוד על היכולת של תזונה צמחית למנוע סרטן ומחלות שונות.

רק בריאות!