יוד – המינרל שעלה לגדולה
היוד חשוב לתפקוד בלוטת התריס ואפשר להשיג אותו בקלות דרך אצות ומלח מועשר ביוד.
אנו זקוקים לכמויות מזעריות של יוד כדי להבטיח תפקוד תקין של בלוטת התריס שלנו – שאחראית על תהליכים רבים בגוף. המקורות העיקריים ליוד בתזונה טבעונית הם אצות ומלח מועשר ביוד. כמות היוד המומלצת היא כ-150 מק"ג ליום.
משרד הבריאות הישראלי טוען ש"הדרך הטובה ביותר להימנע מחוסר יוד היא החלפה של מלח רגיל במלח מיודד, מבלי להעלות את כמות המלח הנצרך". המלצה זו חשובה במיוחד אם אינכם נוהגים לאכול אצות באופן קבוע. עם זאת, חשוב גם לא להגזים ולא לצרוך יותר מידי יוד (מעל בערך 450 מק"ג), אז אם אתם אוכלים אצות באופן יומיומי כדאי להתייעץ עם דיאטנית ולוודא שאינכם צורכים יותר מדי. לנשים טבעוניות בהריון או מניקות, מומלץ במקרים רבים גם לקחת תוסף מאחר שהן זקוקות לכמויות מעט גבוהות יותר (220 ו-290 מק"ג ליום בהתאמה). יש להתייעץ עם דיאטנית או רופא לגבי המינון ותדירות נטילת התוסף.
מזונות כמו פולי סויה, בטטה וירקות מצליבים (ברוקולי, כרוב, כרובית, עלי רוקט ועוד) מכילים חומרים העשויים להשפיע על בלוטת התריס, אך בקרב אנשים בריאים, שצורכים יוד בצורה מספקת, לא נמצא קשר בין חומרים אלה, לבין תת פעילות של בלוטת התריס. מזונות אלה מכילים חומרים רבים המועילים מאד לבריאות ומומלצים לאכילה לכלל האוכלוסיה.
לאלו שכבר סובלים מתת פעילות מומלץ לבדוק את פעילות הבלוטה כמה חודשים לאחר המעבר לטבעונות ולהתייעץ עם דיאטנית המתמחה בבלוטת התריס ובטבעונות לגבי התאמות ספציפיות של התפריט עבורם כמו כן עם אנדוקרינולוג לגבי מינון האלטורקסין.
רוצים לנסות טבעונות בחינם?
לינקים מומלצים – תפריט טבעוני בריא
דוגמה לתפריט שבועי בריא מהצומח.
בתאבון ולבריאות!