טבעונות לילדים בריאים

הידעת? ניתן לגדל ילדים בריאים גם בתזונה טבעונית

לפי האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה, "תזונה צמחונית כולל טבעונית, שמתוכננת כראוי, היא בריאה, מספקת מבחינה תזונתית ועשויה לספק יתרונות בריאותיים במניעה ובטיפול במחלות מסוימות. סוגי תזונה אלה מתאימים לכל שלבי החיים, כולל: הריון, הנקה, ינקות, ילדות, גיל ההתבגרות, זיקנה, וגם לספורטאים".
כדאי לדעת שכשמתרגלים לתזונה בריאה מהצומח מגיל צעיר גדל הסיכוי להפוך למבוגרים שאוהבים מזונות בריאים. כמו כן, מהנסיון שלנו, ילדים שהם טבעונים מינקות לרוב מגלים פתיחות רבה יותר לטעמים ומרקמים חדשים באוכל.

כמה טיפים לתזונה טבעונית מאוזנת לפעוטות וילדים:

  1. קודם מוסיפים, אחר כך מורידים
    לפני שמסירים את הרכיבים מהחי מהתפריט יש להעשירו במזונות חדשים מגוונים ואיכותיים מהצומח. הדגש עם ילדים צריך להיות שקודם מוסיפים מרכיבים חדשים לתזונה ורק אז מסירים את הרכיבים מהחי. זה עשוי להיות מעט מתסכל לפעמים, וחשוב להיות סבלנים ולהמשיך להציע לילדים גם מזונות שהילד הצהיר בעבר שהוא לא אוהב.
  2. קטניות הן המפתח לתזונה מאוזנת
    הקטניות הן מקור חשוב לחלבון, ברזל ואבץ החיוניים לגדילה. אם הילדים לא רגילים לאכול קטניות, חשוב להרגיל אותם לכך בטרם מסירים את הבשר ויתר המוצרים מהחי מן התפריט. בצורה זו נמנע פגיעה אפשרית בגדילה עקב תזונה לא מאוזנת. בתינוקות בשלבי גמילה מומלץ להתחיל בקטניות הקלות יותר לעיכול – כמו עדשים, טופו, אפונה ושעועית מש, ולהמשיך לקטניות המורכבות יותר. כדי להקל עוד יותר על מערכת העיכול של הקטנטנים מומלץ להנביט או לפחות להשרות את הקטניות לפני האכילה ולבשל את הקטניות עד שהן רכות לגמרי.
  3. סידן איכותי באופן יומיומי
    מקורות טובים לסידן: טחינה מלאה, טופו, חלב סויה, סייטן, שעועית לבנה, ברוקולי, שעועית ירוקה ותפוזים הן דוגמאות לרכיבים מוצלחים לשילוב יומיומי בתפריט של הילדים (וגם שלכם).
  4. חלב סויה הוא הכי מומלץ
    לא חייבים להשתמש בחלב סויה, אבל אם כבר צורכים חלב צמחי, כדאי לבחור בו לילדכם מאחר שהוא מזין יותר ומכיל אחוז חלבון גבוה בהרבה מיתר סוגי החלב הצמחי (תסתכלו בעצמכם על האריזה בסופר ותראו).
  5. השתמשו בשמנים בנדיבות
    מומלץ לשלב באופן יומיומי שמנים בריאים מהצומח כגון שמן זית, אבוקדו, טחינה, שקדיה וחמאות אגוזים נוספות. נקודה זו חשובה במיוחד בשביל פעוטות בגילאי חצי שנה עד גיל שנתיים ולילדים בררנים באוכל.
  6. מה לגבי תוספים?
    כל הטבעונים זקוקים לתוסף B12, כולל ילדים. מומלץ לתת אחת ליומיים-שלושה החל מגיל חצי שנה. בנוסף, לפי משרד הבריאות (ללא קשר לתזונת הילד), מומלץ לתת תוסף ויטמין D במינון של 400 יחידות בינלאומיות מלידה ועד גיל שנה ותוסף ברזל מגיל ארבעה חודשים ועד שנה וחצי. מומלץ להתייעץ עם תזונאית או רופא ילדים לגבי תוספים ומינונים ספציפיים לילדכם.
  7. ומה לגבי ילדים שמגלים בררנות באוכל?
    יש דרכים רבות לשלב קטניות, טחינה וטופו לילדים חשדנים במיוחד. כמה רעיונות: קציצות עדשים וטחינה, שימוש בקמח עדשים וקמח חומוס במאפים שונים, הכנת שניצלים מטופו, ואפילו שילוב של שעועית לבנה בפירה. לעוד רעיונות אפשר לעיין בחוברת לארוחות צמחוניות לילדים. אפשר (ורצוי) גם לשאול בקבוצת האתגר, המדריכים והתזונאיות שלנו ישמחו לתת לכם טיפים ורעיונות נוספים.

רוצים לנסות טבעונות בחינם?

לינקים מומלצים – תזונה טבעונית בריאה לילדים

בהצלחה!