כלי מטבח ואביזרים מומלצים לבישול טבעוני
סכין מטבח שנוח לאחוז בה, בלנדר חזק להכנת ממרחי אגוזים וקרש חיתוך נוח לשימוש שלא יהרוס את הסכין שלך – הם רק חלק מהאביזרים שהופכים את הבישול הטבעוני לקל ומהנה בהרבה. אבל לא כל האביזרים הקיימים בשוק באמת חיוניים. מניסיוננו באתגר 22, במעבר לטבעונות קל להתפתות לגאדג'טים (כמו לוחץ טופו) שאמורים לעזור לנו במטבח, ובסוף מעלים אבק על השיש. לכן, צוות האתגר הכין עבורך רשימה של אביזרים שימושיים שכדאי שיהיו לך במטבח.
בחלק הראשון של הרשימה נתייחס לכלי מטבח ולאביזרים בסיסיים שכמעט אי אפשר בלעדיהם (ויתכן מאוד שאת רובם כבר יש לך!). בחלק השני נעבור למוצרים שכדאי להכיר את השימושים שלהם במטבח הטבעוני, ולבחור מתוכם את אלה שמתאימים לסגנון הבישול, לגודל המטבח, לתקציב ולהעדפות שלך. במטבח קטן עם מעט שטחי אחסון, לדוגמה, כדאי לשקול לרכוש בלנדר מוט ולא בלנדר שעומד על השיש.
כשהרכבנו את הרשימה היה חשוב לנו שיהיו בה בעיקר מוצרים במחירים נוחים. כדי להוזיל עוד את הרכישות, צריך לדעת גם איפה (ומתי) לקנות. באיקאה, למשל, משווקים מבחר כלי מטבח איכותיים וזולים. ואילו בחנויות לכלי מטבח ומוצרי חשמל אפשר למצוא בסוף עונה או בסיילים מוצרים איכותיים במחירים משתלמים. לחלק מהרשתות (כמו נעמן וסולתם) יש גם סניפי אאוטלט שמציעים מציאות, ולפעמים אביזרים טובים נמכרים בזול אפילו בשוק העירוני.
כלי מטבח ואביזרים שכמעט כולם צריכים
סכין
במטבח הטבעוני אפשר להסתפק בדרך כלל בסכין שף אחת שתתאים לכל המשימות. כיוון שסכין שף היא כנראה כלי המטבח שנשתמש בו הכי הרבה, כדאי להשקיע במוצר איכותי ונוח. אבל סכין שף איכותית היא לא בהכרח יקרה, ואפשר למצוא אופציות מוצלחות גם בפחות ממאה שקלים. לפני הקנייה רצוי לאחוז מספר סכינים בכף היד כדי לבדוק את נוחות הצורה, המשקל והגודל של הסכין.
קרש חיתוך
כמעט כל בישול מתחיל בחיתוך ירקות, פירות, טופו וכו'. חיתוך על משטחים קשים (כמו קערה או קרש חיתוך מזכוכית) – פוגע בסכין. לכן קרש מתאים הוא לא משהו שכדאי לזלזל בו. המומחים ממליצים לבחור קרש מחומר רך כמו עץ או פלסטיק. רצוי לקחת בחשבון גם את הגודל של קרש החיתוך: גדול מספיק כדי שיהיה מקום לירקות רבים, אבל כזה שלא יתפוס את כל השיש. אם יש לך מספיק שטחי אחסון במטבח, כדאי לשקול לרכוש גם קרש קטן נוסף לחיתוך כמות קטנה של מצרכים.
מחבת נון-סטיק וכלי ששת מתאימים
כדי למנוע הידבקות של פנקייקים וחביתות חומוס ועדשים למחבת וצמצום כמות השמן בבישול, מומלץ להצטייד במחבת נון סטיק טובה (ובכלי ששת מעץ או מפלסטיק שלא ישרטו אותה).
פומפייה
פומפייה היא כלי מטבח זול וקטן יחסית. היא מתאימה לגרירת לימון לעוגה, הכנת רסק תפוחים כתחליף ביצה וכו'. יש מבחר גדול של פומפיות: עם או בלי מיכל אחסון, "שוכבות" או "עומדות" ועם חריצים במגוון גדלים. גם אם יש לך מעבד מזון מתאים, לא מומלץ לוותר על פומפייה כי בשביל גזר אחד אין טעם להפעיל ולנקות את המעבד.
קולפן
חשוב שיהיה במטבח לפחות קולפן בסיסי טוב אחד שנוח לאחוז בו כדי לקלף ירקות למרק, לחמין וכו'. גם כאן, לרוב אין צורך לקנות ביוקר. מניסיוננו יש קולפנים זולים, איכותיים ויעילים. אבל כרגיל, נוחות היא עניין אישי, וכדאי לאחוז את הקולפן ביד לפני הקנייה.
כלי מטבח ואביזרים שכדאי להכיר
קולפנים ייעודיים, שחלקם משמשים דווקא לחיתוך:
- קולפן ג'וליאן – לחיתוך קל ומהיר של רצועות דקות למוקפצים, לסלטי שורשים וכו'.
- קולפן כרוב – פורס במהירות ובקלות רצועות כרוב או חסה דקות.
- קולפן עגבניה – לקילוף קליפה רכה ודקה מעגבניות, אפרסקים וכו'.
- ספירולייזר – לחיתוך רצועות ארוכות ומסולסלות, שמושלמות להכנת זודלס.
מעבד מזון
למעבד מזון יש המון שימושים בבישול, והיכולות שלו תלויות במידה רבה בסכינים ובדיסקיות שהוא מגיע איתן. הוא יכול לחתוך, לקצוץ, לפרוס, לגרוס, לגרר, למעוך ולערבב. חלק מהדגמים גם סוחטים פירות הדר. הוא מעולה לחיתוך תפוחי אדמה לצ'יפס ולהכנת קציצות טבעוניות, חמאות בוטנים, פירורי לחם לשניצל טופו, פתיתי כרובית וכו'. עם זאת, מעבד מזון לא יוכל להחליף בלנדר כיוון שהוא פחות מתאים לנוזלים כמו מרקים ושייקים.
בלנדר
בניגוד למעבד מזון, בלנדר משמש בעיקר לערבול נוזלים (כמו חלב סויה) או חומרי גלם רכים (כמו פירות וטופו משי), מה שהופך אותו לאביזר שימושי מאוד בכל מטבח, ובמיוחד במטבח הטבעוני. הוא מעולה להכנת גבינות צמחיות (כמו קוטג' טופו), תחליפי חלב, שייקים, קוקטיילים, ממרחים (כמו מיונז בלי ביצים), רטבים, מתבלים וקינוחי מוס (כמו מוס שוקולד). רוב הבלנדרים גם גורסים קרח, וחלקם מסוגלים להתמודד עם נוזלים חמים.
מומלץ לבחור בבלנדר חזק, שיוכל לעמוד בכבוד גם במשימות קשות, כמו טחינת קטניות לקמח למתכוני מאפים וחביתות טבעוניות. בלנדר חזק גם יקצר את זמן ההשרייה הנדרש למתכוני ממרחי קשיו, גבינות שקדים וכו'.
טיפ: חשוב לקנות בלנדר חזק, בעיקר אם אין לך מעבד מזון. אפשרות נוספת היא לבחור באחד המכשירים המשולבים שכוללים גם בלנדר וגם מעבד מזון.
בלנדר מוט
בלנדר מוט הוא האח הקטן של הבלנדר, ולרוב הוא פחות חזק ממנו. הוא זול יותר, לא תופס הרבה מקום ואפשר לאחסן אותו אפילו במגירת מטבח קטנה. רבים מהדגמים עמידים לחום ובעלי ראשים שניתן להכניס למדיח כלים. בנוסף, יש מספר דגמים אלחוטיים, שיתאימו אפילו לדירות ישנות שהמפסק שלהן קופץ כשמפעילים יותר ממכשיר חשמלי או שניים במטבח.
לא פעם בלנדר מוט נוח לשימוש יותר מאחיו הגדול כי אפשר פשוט להכניס אותו לסיר, בלי ללכלך את הקערה הגדולה והמכסה שלה. הוא מעולה למתכונים כמו מרק בטטה קטיפתי, או ממרח עדשים. וכמובן שאפשר להכין איתו גם רטבים, ממרחים, סמודיז, מרקים וכו'.
משחיז סכינים
סכין חדה חותכת טוב יותר את המזון, ובניגוד למה שחושבים – היא גם פחות מסוכנת. כיוון שמשחיז סכינים הוא אביזר לא יקר, שמקל עלינו לשמור על סכינים חדות בלי לצאת מהבית, כדאי לשקול לרכוש אחד.
מייבש חסה
כדי שעלי החסה (וגם התרד, הרוקט, הבזיליקום, הפטרוזיליה וכל היתר) יישארו קריספיים ויספגו רטבים, חשוב לייבש אותם היטב. מייבש חסה הוא כלי המטבח האולטימטיבי למטרה זו.
מנדולינה
מנדולינה היא כלי מטבח לא יקר שמאפשר לנו לחתוך ירקות בזריזות ובדייקנות. היא מקלה על הכנת סלט שורשים, ירקות למוקפץ, צ'יפס וכו'.
מסננת דקה
מסננת דקה היא כלי מטבח פשוט וזול, אבל שימושי ביותר. היא מעולה לסינון המים כשמבשלים קטניות קטנות כמו עדשים. היא גם שימושית מאוד להכנת חלב שיבולת שועל ולהנבטת קטניות.
מספריים לעשבי תיבול
המספריים האלה מקלים על החיים במתכונים שדורשים כמויות גדולות של עשבי תיבול חתוכים.
שקית בד לסינון חלב או גבינות
כדי להכין גבינות או חלב בבית אפשר להסתפק בחולצה או במגבת נקייה. אם זה מרגיש לך פחות נקי או נוח יש בחנויות בישול וחנויות אקולוגיות שקיות ייעודיות להכנת חלב וגבינות. אפשרות נוספת (וזולה יותר), היא לקנות חיתול בד או בד טטרה בחנות בדים.
מטחנת קפה (או תבלינים) עם להבים
בעזרת מטחנה חזקה עם להבים ניתן להכין כמויות קטנות של קמחים מקטניות ומדגנים ולטחון פשתן כדי שישמש כתחליף ביצה. נכון שגם מעבד מזון או בלנדר חזק יכולים לבצע את הפעולות האלה. אבל מטחנה תהיה לרוב זולה וקטנה יותר, מה שהופך אותה לאופציה מעולה למטבחים קטנים או לתקציב צנוע יותר. לפעמים גם במטבחים גדולים ומאובזרים בוחרים להשתמש במטחנה לטחינת כמויות קטנות של מזון.