איך לעבור לטבעונות בקלות?

אחרי יותר מעשור של פעילות, באתגר 22 כבר התרגלנו שמצטרפים חדשים אומרים משפטים כמו "בחיים אני לא אצליח להיות טבעוני/ת" – ובסוף מפתיעים את עצמם ומצליחים בגדול. הסיבה לזה היא לא שהם בשלנים מחוננים או בעלי כוח רצון מברזל, אלא דברים אחרים לגמרי.

אז אם תהיתם איך להתחיל להיות טבעוני (או טבעונית, כמובן) – קבלו את הטיפים הפשוטים והשימושיים שמניסיוננו הופכים את הדרך לטבעונות לקלה בהרבה:

לזכור שהשינוי פחות גדול ממה שהוא עלול להיראות

זה ממש טבעי לחשוש משינויים. ולכן כדאי לזכור שבמעבר לטבעונות אנחנו משנים רק חלק מהתפריט, לא את כולו.

חלק גדול מהתפריט בכלל לא ישתנה

קל לשכוח שיש המון מאכלים טבעוניים שרובנו אוכלים: פלאפל, חומוס, פסטה ברוטב עגבניות או אולי אוליו, אורז, פתיתים, מרק עדשים, שטוחים, ביסלי, במבה… ויש עוד הרבה מנות שאפשר להפוך לטבעוניות ממש בקלות. למשל, להחליף את העוף במוקפץ בטופו, יובה או בסייטן, להכין רוטב פסטו בלי פרמזן, או להשתמש בגבינה צמחית למריחה בסנדוויץ'.

להתכונן להצלחה

חשוב להעניק לעצמנו את התנאים להצלחה, וזה מתחיל בקצת תכנון. למשל אם אתם חוזרים בדרך כלל עייפים ורעבים מהעבודה, כדאי לקנות מראש מצרכים לבישול ארוחת ערב זריזה.

אפשרות אחרת היא לבשל מראש כמות גדולה יותר של מנות שמתאימות להקפאה, כמו דאל או מרק אפונה. ואם אתם מוזמנים לחברים אל תבנו על זה שהם יזכרו (בהתחלה לפחות) שעברתם לטבעונות. הכי טוב להזכיר להם לפני, ואפילו להציע להביא את אחת המנות.

לקנות נכון

חשוב לצייד את המטבח בחומרי גלם ומוצרים טבעוניים. אנחנו ממליצים להתמקד בחומרי הגלם שמרכיבים תזונה בריאה ומאוזנת: קטניות, דגנים (עדיף מלאים), ירקות, פירות ואגוזים. אחרי שמילאתם את עגלת הקניות במוצרים האלה, תוכלו להוסיף גם קצת מוצרים מוכנים, כמו שניצל מהצומח ושמנת טבעונית, שעלולים להיות יקרים יותר ומזינים פחות (אבל מאוד טעימים!).

מומלץ להתמקד בחומרי גלם שמרכיבים תזונה בריאה ומאוזנת

לא בטוחים מה כדאי לקנות? יש לנו רשימת קניות מפורטת עם המון המלצות. ואם אתם מתלבטים באיזה נאגטס מהצומח או גבינה טבעונית לבחור, יש גם המלצות על מוצרים. ולסיום, קבלו טיפים שימושיים להוזלת סל הקניות הטבעוני.

לשמור על ראש פתוח

למרות שלא מדובר בשינוי של 180 מעלות, יש מוצרים ומתכונים שעומדים לצאת מהתפריט שלכם. אבל אל דאגה, כמעט הכל אפשר להכין (או לקנות) בטבעוני. הדרך הכי טובה ליהנות מתפריט מגוון היא לצאת להרפתקאות טעימות, ולנסות חומרי גלם, מסעדות ומתכונים חדשים.

ככל שתהיו פתוחים יותר להתנסויות, ככה החוויה תהיה מהנה וקלה יותר. וככל שתמצאו יותר מאכלים שימצאו חן בעיניכם, ככה יהיה פשוט יותר להתמיד בתזונה מהצומח.

בדרך צפויות לכם הרבה התנסויות כיפיות. אבל כדאי לזכור שלפעמים יהיו גם מתכונים שלא יצליחו ומוצרים שלא ימצאו חן בעיניכם (כן, גם כאלה שאחרים ממש אהבו).

לתת צ'אנסים

יש כל כך הרבה חומרי גלם טבעוניים, שאפשר לוותר בקלות על אלה שאנחנו פחות מתחברים אליהם. אבל לפני שפוסלים, שווה לתת למוצרי גלם בריאים יותר מצ'אנס אחד או שניים. יש סיכוי גדול שעם המתכון הנכון תופתעו לטובה.

מתכון גרוע יכול להרוס אפילו את המרכיבים הכי מוצלחים. לפעמים זה גם עניין של תיבול או שיטת בישול. אז אם לא נהניתם מטופו חתוך בסלט, למשל, זה ממש לא אומר שלא תתחברו לטופו מתובל בטעם גריל!

לקבל מידע והשראה

בלוגים, וולוגים, ספרים, אינסטרגם, פייסבוק, טיקטוק… אם רק תחפשו קצת תמצאו המון מתכונים טבעוניים בפלטפורמה המועדפת עליכם.

עולם שלם של מקורות השראה מהארץ והעולם

עוד דרך מעולה לגלות חומרי גלם, שיטות בישול, מנות ותבלינים – היא לאכול מדי פעם בחוץ. תוכלו למצוא המון המלצות על מסעדות ידידותיות לטבעונים (בארץ או בחו"ל) בקבוצות טבעוניות בפייסבוק, באפליקציית האפי קאו, בגוגל מפס ובבלוגים טבעוניים. ולפעמים אפילו באתרי חדשות כמו מאקו או ynet.

כדי לאכול בריא (ולא רק טעים), כדאי לקרוא מידע תזונתי מהימן ומבוסס מדעית. למטרה זו התזונאיות שלנו תמיד ממליצות על המקורות הבאים:

לעשות את השינוי בקצב שלך

אם יש משהו שפשוט אי אפשר להדגיש מספיק זה שכל אחד ואחת מאיתנו שונים. חלקנו מעדיפים לבצע שינויים בבת אחת, ולאחרים מתאימה גישה הדרגתית יותר. זו ממש לא תחרות. הדבר היחיד שחשוב זה למצוא את הדרך שנכונה לכם לתזונה צמחית בריאה, טעימה ומזינה לאורך זמן.

למי שמעדיפים את הגישה ההדרגתית, מומלץ להתחיל ביעדים שקל לעמוד בהם, ולהתקדם משם בצעדים קטנים. אפשרות אחת היא להתחיל מארוחה טבעונית אחת ביום, וככל שמוצאים יותר מתכונים טבעוניים טעימים ומזינים – להעלות את מספר הארוחות האלה.

להסתכל על החצי המלא של הצלחת

המחקרים מראים שכבני אדם אנחנו נוטים להתמקד בשלילי. אבל כשמנסים לעשות שינוי, מומלץ להסתכל דווקא על החצי המלא של הצלחת. כלומר, בשפע המאכלים הטבעוניים המצוינים, ולא במאכלים שהחלטנו להפסיק לאכול, ובמוצרים הטעימים שגילינו, ולא במתכון או שניים שלא הצליחו.

להתלהב משפע המאכלים הטבעוניים הטעימים

כל ארוחה שאכלנו, ועשתה טוב לבעלי החיים, לסביבה או לבריאות שלנו – היא הצלחה ששווה לחגוג! בתחילת הדרך רובנו מתבלבלים לפעמים וקונים בטעות מוצר שמכיל רכיב מהחי, או מתפתים לאכול קינוח לא טבעוני. זה מתסכל, אבל זה חלק מהתהליך, ולא מבטל את כל ההצלחות שהיו לנו. מניסיוננו, ככל שתכירו יותר מוצרים ומתכונים מוצלחים – "הנפילות" יילכו ויתמעטו כמעט מעצמן.

להתחבר עם טבעונים

בעולם שרובו לא טבעוני, לפעמים האתגר הכי גדול הוא לא השינוי התזונתי, אלא התגובות מהסביבה. לכן, כדאי לפתח קשרים עם טבעונים נוספים שישמחו ללכת אתכם למסעדות טבעוניות שוות ויוכלו להזדהות עם החוויות והרגשות שלכם. חברים טבעונים זה לא רק כיף, זה גם ממש מסייע להתמיד!

ואיפה מכירים עוד טבעונים? גם בחיים האמיתיים (התנדבות בארגונים טבעוניים, הליכה לפיקניקים טבעוניים ועוד) וגם בהרבה קהילות וירטואליות, כמו קבוצות פייסבוק. וכמובן, שגם אצלנו באתגר תוכלו להכיר הרבה חברים חדשים.

לזכור למה החלטנו לעשות את השינוי

ברגעים מאתגרים (ולכולנו יש כאלה), כדאי לזכור למה החלטנו לעשות את השינוי. לא משנה מה הסיבה שלנו – היא יכולה לתת הרבה כוח ומוטיבציה גם אם עכשיו קצת קשה (למשל כשמזמינים אתכם למסעדה שהמבחר הטבעוני בה מצומצם).

להיזכר בסיבה נותן המון מוטיבציה

הרבה משתתפים באתגר 22 מספרים גם שבימים כאלה עוזר להם להסתכל על סרטונים חמודים של חיות, לקרוא מאמרי תזונה, לשמוע פודקאסטים על השפעת המזון מהחי על הסביבה וכו'.

להאמין בעצמכם

מיליוני אנשים ברחבי העולם כבר עברו לטבעונות, ואם אתם רוצים – גם אתם יכולים. למרות שיהיו גם אתגרים בדרך, זה הרבה פחות קשה ממה שזה אולי נראה.

רוצים עוד טיפים, עצות, מידע ותמיכה בהתאמה אישית? הצטרפו בחינם לאתגר 22! ואם בא לכם לדעת מראש איך זה עובד, יש לנו גם הסבר מפורט על מה שמחכה לכם באתגר.

טבעונות מנסים ביחד!
מוכנים לאתגר? הצטרפו לאלפי משתתפים לחוויה טבעונית של 22 יום וקבלו מתכונים משגעים, הדרכה אישית וליווי של תזונאיות קליניות!